I Tisdags var jag på en föreläsning Andreas Eenfeldt ( Kostdoktorn) som handlade om  Lchf, det var en riktigt bra föreläsning men jag fick egentligen inga nya aha upplevelser utan mer bekräftelse på att jag tänker rätt.
Jag fick även chans att fråga lite mer om studier på denna kosten för typ 1 diabetiker men som jag misstänkte finns det i stort sett ingenting men man kan läsa mycket om folk som blivit friska när det gäller typ 2,
En typ 1 kan ju aldrig bli frisk utan måste alltid behandlas med insulin, men även om man inte kan bli frisk betyder det väl ändå inte ska hitta det bästa sättet att må bra på och slippa ta så mycket insulin.
Det som var lite roligt var att man har hittat en gammal mat bok för diabetiker från någon gång på 1900-talet och på den tiden rekommenderade man en kost väldigt lik Lchf , medan man idag rekommenderar att man ska äta sånt som höjer blodsockret långsamt lite konstigt kan tyckas men så är det också ett läkemedelsföretag som ger ut den broschyren.
Jag blev rätt så frustrerad när jag satt där mest över att jag inte tänkt på detta tidigare för det mest logiska är ju verkligen att hålla sig ifrån allt som får blodsockret att åka upp och ned och det borde vara det man rekommenderar inom sjukvården men det gör man tyvärr inte utan man lär i stället sina patienter att medicinera mera och äta just sånt som höjer blodsockret.
Helt plötsligt känner jag mig otroligt driven till att göra något åt det hela..
Men som med allt annat så fungerar det så klart inte för alla människor men jag tycker absolut man ska få information om det och själv välja om man tror det kommer passa.

5 thoughts on “Mera mat.

  1. Jag kommer ihåg hur mycket man pratade om glykemiskt index i början av 90-talet inom sjukvården ( jobbade på en medicin avdelning där vi var inriktade mot diabetes ) och hur noga det var med kosten, att inte diabetiker skulle äta dessa snabba kolhydrater. Då var det alltid specialkoster och fullkornsbröd till dom med diabetes, men sen, helt plötsligt kom det du pratade om! Att äta vad man vill och ställa in doser därefter! Upplever det som att det hände samtidigt som bättre snabbinsulin kom, att man inte behövde va ”så noga längre”, men jag kan komma ihåg fel med ;) Väldigt konstig logik i det hela!

    Läkemedelsföretagens rekommendationer ska va man va väldigt kritiskt till, de styr nog en hel del av vårt liv!

  2. Jag hoppas verkligen att den här dieten fungerar för dig så att du slipper ta så mycket insulin! Det är ju bra att du skriver om det i bloggen också, det kan ju kanske i alla fall hjälpa till att sprida kunskapen! :)

  3. Gillar det där med den gamla kokboken som redan för så många år sedan rekomenderade denna kost. Vilken utveckling läkarvetenskapen gjort ;)
    Så fin bild på Királys älskade farfar :heart:

  4. Har en boende med diab, hon har EN inställning på sitt insulin, där kämpar vi så att kosten blir rätt, för hon kan inte ändra, men det tål att vi (personal) känner till hur det funkar, visst vi har kontakt med ssk och dietist, men verkligheten ser annorlunda ut. Nu ligger åldersgränsen på oss personal på ca 50 år och vi gör på det gamla sättet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *